Gde tebe ima (1999)

 

  • DechairsDeckchairs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LIČNI ZAPIS o zbirci pesama Gde tebe ima

Mr Milica Jeftimijević Lilić
Potpredsednica Udruženja književnika Srbije
Beograd, februar 2014.


           Lirski prvenac Branke Gajović, Gde tebe ima, pesnikinje koja pleni snagom osećajnosti, misaonosti i slobodom ispoljavanja strasti, himna je ispevana životu u kojem je ljubav središte sveta. Iz ove knjižice, namerno koristimo deminutiv, izrašće romani, jedan će čak dobiti ime po početnom stihu pesme Put do zvezda u kojoj se peva o moći ljubavi da čini čuda, o osvajanju zvezda, što će se desiti autorki jer je kroz rast i uspinjanje pisanjem zaista uspela da dosegne zvezde svoje duhovnosti, da proosećanim, književnoumetnički uobličenim, stvorenim ozvezda um i njegove plodove ostavi čovečanstvu.
           Budući da su pojedine pesme nastajale u mlađim danima pesnikinjinog života, izraz su mladalačke svežine i vere u ljubav, pune ljupkosti, iskrenosti, ushićenja... a, ruku na srce, kad god se ljubav desi, ona govori jezikom mladosti, podmlađuje biće, i onaj ko o njoj peva zapravo leti oslobođen svih stega, predrasuda, strelovito težeći spoju sa voljenim bićem kao sa kosmičkim delom sebe.
           Dakle, kad mi kroz glavu prođe / sve što me uči vera, / u meni se probude sumnje, šibaju slutnje, / a nagon tera / da kušam sudbu i sile zle / da remetim poredak i zakone sve / da ljubavi dam prednost nad verom tom / il' da verom zovem Ljubav, k'o drugim imenom.“
           Veći deo pesama u zbirci Gde tebe ima je misaone prirode i bavi se problemima dualizma u čoveku i svetu, borbi između dobra i zla, strasti i iskušenja koja vrebaju odasvud, govori o prolaznom i trajnom, o smislu ljubavi kao najtvrđem bedemu za koji se onaj ko oseća mora pridržavati da bi opstao kao biće od krvi i mesa, ali i kao duhovni entitet.

_______________

Na lepom plavom Dunavu
HRONIKA društvenog i kulturnog života
ZA ZEMUN
Broj 10
Zemun, 21. novembar 1999.
Rubrika: Književne večeri
Članak: Narodna biblioteka „Sveti Sava“

PRVENAC BRANKE GAJOVIĆ

           U Narodnoj biblioteci „Sveti Sava“, u utorak 12. oktobra 1999. godine održana je promocija knjige pesama Branke Gajović Gde tebe ima. Pred prepunom salom stihove je govorila Ružica Sokić. O pesmama i pesnikinji govorio je i urednik biblioteke Prvenac, izdavačke kuće Nijansa iz Zemuna, Miloš Blečić.
           Najbolju ocenu knjige dao je pesnik i recenzent ove zbirke pesama, Pero Zubac: „ U ovoj knjizi ima neprevrelosti, preveć emocije, isuviše intimnog no dragocenog doživljaja sveta. Kao da je knjiga pisana za samo jedne oči i samo jedne uši, sem pesnikovih. A izlazi u svet gde se može dičiti i braniti svojom čistotom, jednostavnošću, blagošću...“

                                                                                                                                                              V. Ivanković

Strana 1 od 2 1 2

© Copyright Branka Gajović.