Branka Gajović

 

Branka Gajović, rođena Konstantinović, ugledala je svet 1950. godine u srcu Zemuna, na Gardošu, podno Milenijumske kule, i tu proživela svoje najlepše godine – detinjstvo i ranu mladost. Srcem okrenuta dobru i lepoti, utkala je svu svoju ljubav u okolinu iz koje je i upijala najlepše sokove ovozemaljskih dana.
Đak je Prve zemunske gimnazije, i to s ponosom ističe. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Posle stručnih knjiga objavljenih u izdanju Centra za učenje stranih jezika u Beogradu, čiji je dugogodišnji profesor bila, Branka Gajović je počela da objavljuje pesme i romane.
Poslednjih deset godina radnog veka vodila je svoj Studio za učenje engleskog
jezika - SIMB.
Član je Udruženja književnika Srbije.
Živi i stvara u Novom Beogradu.

Do sada objavljena dela:

    * Stručna literatura
       - GRADING TESTS FOR ENGLISH COURSES, testovi za proveru i određivanje nivoa znanja engleskog jezika za odrasle (1988)
       - TESTS FOR ADVANCED STUDENTS, testovi za proveru znanja polaznika viših tečajeva engleskog jezika (1988)
       - THIS IS YOUR BUSINESS, udžbenik engleskog jezika namenjen poslovnim ljudima (1989)
       - HOW DO YOU DO, udžbenik engleskog jezika namenjen polaznicima početnog tečaja za odrasle (1990)

     * Poezija
       - GDE TEBE IMA, zbirka pesama (1999)
       - Nadahnuti stihovi Branke Gajović, posvećeni rodnom gradu, nalaze se u Antologiji zemunske poezije OVAJ GRAD U SRCU NOSIM (2003), autora Miroslava Ćosića.

     * Romani
       - TVOJA TAJNA (2001)
        Zamašni generacijski roman, svojevrsni bildungs-roman, ili roman o duhovnoj emancipaciji, izgradnji i učvršćivanju etičke svesti kako o nama samima tako i o društvu koje je svo u tragičnom rasapu.
       - RAZGRNI UVELO LIŠĆE (2002)
        Ljubavni roman u kome nas iz stranice u stranicu autorka uverava da je od svih elemenata što čine ljudski život i vek ljubav onaj – prevashodni. Radnju romana Branka Gajović smešta u Zemun, koji toliko voli.
       - ZEMUNSKE LJUBAVI (2007)
       Poetični roman u kome se Branka Gajović afirmiše kao iskusan pisac ali i kao majstor zapleta, s izuzetnim smislom za duboku opservaciju i spretno vođenu radnju, pisac čije su psihološke analize i prodiranje u svest junaka tako retki u novijoj srpskoj književnosti.
       - ZNA ZEMUN (2013)
        Imaginativnom snagom skladno i čvrsto izgrađeno romaneskno delo, četvrti roman Branke Gajović jeste upečatljiva knjiga zapisa duše glavnih junaka u kojoj autorka pomno prati njihov unutarnji, duhovni život i umešno slika njihova kompleksna emotivna stanja. U ovoj iskrenoj, uzbudljivoj i toploj lirskoj prozi, s istančanim smislom za lepo i za analitičku opservaciju pojava i karaktera, autorka nas uvodi u filozofiju života čitave galerije likova. Ona, zapravo, ne želi da ostavi utisak površne spisateljice ispodprosečnih, lepršavih tekstova podilazeći aktuelnoj čitalačkoj modi. Naprotiv, njen zadatak je da na hartiji ostavi otisak vremena svoje generacije, da novim pokolenjima ostavi snažan umetnički dokument o lepoti bezbrižnog i vazda prizivanog detinjsta, o neobuzdanoj, kliktavoj mladosti, o bolnom otrežnjenju na izlaznoj kapiji života, o nepristrasnom patriotizmu povratnika iz beloga sveta. U tome joj pomaže izvanredna moć psihološke analize, i zrela književna reč. Nemire srca svojih junaka Branka Gajović povezuje s čarobnom lepotom rodnog grada. Impresivne slike prekrasnog zemunskog krajolika u svim godišnjim dobima nisu samo puka dekoracija dopadljivog kazivanja o događajima "bilo onih izatkanih u ravni sadašnjosti, bilo onih fabulativno prizvanih iz minulih vremena", kako veli Srba Ignjatović. Zemun je glavni lik romana.
© Copyright Branka Gajović.