Recenzija - Srba Ignjatović

 

  • DechairsDeckchairs

SRBA IGNJATOVIĆ


UPORIŠTA I NOVINE U ROMANU „PUT DO ZVEZDA“


Branka Gajović, Put do zvezda, Čigoja, Beograd, 2017.

         Pojava petog romana Branke Gajović – a Putu do zvezda pripalo je upravo to, ponešto simbolično mesto (pet prstiju, petoknjižje) unutar njenog romansijerskog venca – zaslužuje temeljan pristup. Šta u ovome romanu ima značaj konstante, svojevrsnog uporišta, a šta predstavlja novinu, iskorak, čak eventualno iznenađenje?
         Ono što i pri brzom čitanju pada u oči svakako je autorkina privrženost, odanost zemunskom ambijentu. Taj ambijent je njen „povlašćen prostor“, bogomdana podloga za splitanje priča, razmah imaginacije i, nekako naporedo sa tim, što mi se čini veoma bitnim, njihovu „konkretizaciju“.

Pročitaj više

Recenzija - Srba Ignjatovićindex

 

  • DechairsDeckchairs

SRBA IGNJATOVIĆ

ROMAN O SUDBINAMA,
O SUSRETANjIMA I ŽIVOTNIM GUBICIMA I DOBICIMA

Branka Gajović, Zna Zemun, Čigoja, Beograd, 2013.

           Već letimičan pogled na popis objavljenih knjiga Branke Gajović posvedočuje da je ova autorka, već godinama, privržena romanesknoj formi. Zna Zemun je, naime, njen četvrti roman nastao u jednom istrajnom stvaralačkom tempu započetom romanom Tvoja tajna (2001). Za označenim prvencem usledili su romani Razgrni uvelo lišće (2002) i Zemunske ljubavi (2007). Nije nevažno napomenuti ni to da se autorka prethodno okušala kao pesnikinja (knjiga Gde tebe ima, 1999).


Pročitaj višeRecenzija - Moma Dimić

 

  • DechairsDeckchairs

MOMA DIMIĆ

Branka Gajović, Zemunske ljubavi, Čigoja, Beograd, 2007.

          Roman Branke Gajović Zemunske ljubavi nastoji da sklopi i harmonizuje brojne suprotnosti: apsolutno i relativno, gromopucatelne ideale i niske strasti, svetlost i senku, ljubav i politiku, starost i mladost. Sve se to prepliće, prevrće i preklapa u ovoj najnovijoj zemunskoj „ljudskoj komediji“, u pripovesti čiju okosnicu predstavljaju sudbine dve Zemunke, Sofije i Nine, dve ovovremenske prosvetiteljke i intelektualke, ali pre svega iskušenice ophrvane svakovrsnim izazovima vremena u kome žive i bitišu, vremena koje svoj znak pitanja povazdan postavlja pred onim što se zove ljudska potreba i mera, sreća i koliko-toliko ispunjenje naših snova.

 

Pročitaj Više

Strana 1 od 2 12

© Copyright Branka Gajović.