Tvoja tajna (2001)

 

  • DechairsDeckchairs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LIČNI ZAPIS o romanu Tvoja tajna

Mr Milica Jeftimijević Lilić
Potpredsedica Udruženja književnika Srbije
Beograd, februar 2014.


           Tvoja tajna (roman objavljen u „Apostrofu“, 2001), kao i svi potonji romani Branke Gajović, u složenoj strukturi u kojoj su u prvom planu ljudske sudbine uglavnom vezane za Zemun, tretira teme od vitalnog značaja za srpsku istoriju i srpsko biće.
           Dok je glavni tok radnje u romanu Tvoja tajna ispunjen zbivanjima iz porodične sudbine zasnovane na ispaštanju kletve, istovremeno se obrađuju najznačajniji momenti iz srpske istorije i duhovnosti. Balkan se tumači kao mesto razdeobe i ukrštaja verskih i nacionalnih suprotnosti, a u okviru toga i sudbina pravoslavlja. Sigurno je ne mali broj intelektualaca koji ne znaju da je Sveti Sava u Jerusalimu otkupio kuću Jovana Bogoslova od muhamedanaca u čijem je posedu bila, a potom tu sagradio srpsku crkvu, koja je kasnije porušena, a Branka Gajović na to podseća. Na idejnom planu poruka je jasna – dok se ne ispašta za ono što je u vremenu pogrešno činjeno (ili nije činjeno), napretka nema. Takođe se sa velikim misaonim i analitičkim iskustvom problematuju odnosi pravoslavlja i katoličanstva, raspad Jugoslavije i srpsko gubljenje u igrama velikih igrača koji su krojili svet računajući na srpsku zaboravnost, ostatke plemenske svesti koja nema integrišuću crtu ni u religiji, ni u nacionu niti u bilo čemu drugom.
           Posredstvom tumačenja Andrićevih dela koje čini jedan od likova, daje se validna analiza prilika u Bosni devedesetih godina prošloga veka, a iz toga je, kao što vidimo, proisteklo i sve što se danas dešava.
           Književnost, roman Tvoja tajna to pokazuje, na maestralan način razotkriva zakulisne igre politike koja stvori i razori jedan sistem kad joj više nije potreban ne vodeći računa o svesti ljudi koje je oblikovao i potom opustošio...
           Roman Tvoja tajna je sjajan primer intelektualne radoznalosti savremenog pisca i svesti o poziciji umetnosti u vremenu, o nužnosti „popravljanja“ sveta kroz napisano, uz uvek atraktivne dijaloge i pojedinačno oslikane sudbine likova i zemlje kojom se Branka Gajović bavi celim svojim bićem.

_______________

List ENERGOPROJEKT
Beograd, jun 2002.

Predstavljen roman Branke Gajović Tvoja tajna 

MOĆ PISANJA

           Mnogo pohvala upućeno je knjizi Tvoja tajna, prvom romanu Branke Gajović, na tzv. promociji u kino sali Energoprojekta, 21. maja. Jedan od recenzenata, Moma Dimić (pisac nezaboravnog Tole Manojlovića), govorio je, između ostalog, o tome kako se u knjizi ogleda autorkino natprosečno obrazovanje (profesor je engleskog jezika), o „prefinjenom ukusu opisivanja“, o pojedinim „maestralno napisanim poglavljima“, o „moći pisanja da otkriva intime ne samo književnih junaka nego i autora“, o dilemi pisca (a još više javnosti) da li pisati o „škakljivim temama“ i do koje dubine u njih ulaziti. Ukazao je i na to da je ovaj roman sveobuhvatna hronika jedne porodice i jednog grada, „s veoma jakim političkim osvrtima“.
           Grad je Zemun, mesto rođenja i odrastanja Branke Gajović. Podsetio je Dimić na naslov jedne zbirke zemunskog pesnika Raše Livade – Karantin – da bi potom podsetio da je tu, u Zemunu, između austrougarskog i balkanskog sveta, nekad zaista bio karantin. Metaforično, rekao je, „ovo je roman o karantinu u kome smo mi bili, i još smo“.
           Odlomke iz romana čitala je Snežana Radosavljević, a s istom ih je toplinom i razumevanjem i tumačila, uočivši u ovoj „knjizi pametnici“, između ostalog, ravnotežu „oštrog znanja“ i emocija. „Jednom profesor, uvek profesor“, rekla je takođe S. Radosavljević i objasnila: „Branka ume da nam 'dobaci' svoje znanje; a zna toliko da i stari Zemunci mogu od nje ponešto da nauče.“
           Branka Gajović član je našeg književnog kluba. Njen roman izdao je „Apostrof“, za štampu je pripremljen u InGrafu, a rešenje korica uradili su Srba Gajović i Dejan Gadžić, obojica iz InGrafa.
           Dve mlade pijanistkinje, Ana Ivanović i Tatjana Orlić, upotpunile su ovaj literarni događaj muzičkim, svirajući Baha, Betovena i Mendelsona.
                                                                                                                                                                           D.J.

Strana 1 od 2 1 2

© Copyright Branka Gajović.