Tvoja tajna (2001)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

List ENERGOPROJEKT
Beograd, januar 2002.

Prvi roman Branke Gajović Tvoja tajna


ZEMUNSKA SAGA

           Krajem prošle godine, svoju drugu knjigu objavila je Branka Gajović, članica našeg književnog kluba, profesor engleskog jezika i književnosti. Rođena je „u srcu Zemuna“ (Zemunci znaju šta to znači, ne podvlači se to tek tako!), tu je i odrasla, tu je „upijala samo lepotu ovozemaljskih dana“. Nju je „pretočila u nežne stihove“ svoje prve knjige Gde tebe ima. Druga Brankina knjiga je prozna, a zove se Tvoja tajna. Već Bašta pored pruge – naslov prvog poglavlja tog „zamašnog generacijskog romana- sećanja“ (jedan od recenzenata, Moma Dimić) nagoveštava ambijent, atmosferu, duh i dušu ove razuđene priče. „Dva koloseka pruge razdvajala su okućnice vrednih domaćina od njiva seoske zadruge. Kao zmija u hodu vijugala je pruga uz jarak iz kojeg su se u topla letnja predvečerja redovno čuli cvrčci i žabe... Danka bi u neko doba napustila igru da iz bakinog špajza ukrade malo hleba i masti...“ Roman počinje tako, kao delić lepog detinjstva mnogih od nas, ali se završava – kako piše Dimić – „na samom pepelištu, na groblju pokopanih svih energija i nada...“ Zapravo na fonu ove „zemunske sage“ (drugi recenzent, Srba Ignjatović), čija je glavna junakinja Danka Dragutinović, događa se, kako piše Dimić, „opšta drama i sunovrat jedne nekada tako lepe i obećavajuće zemlje – Jugoslavije“. Dimić osim narativnog ističe i drugi, paralelni, idejni tok romana: o smislu istorije, značenju hrišćanstva, sudbini „izabranog naroda“ itd.
           Knjigu je izdao „Apostrof“ u ediciji „Kalipsa“. Za štampu je pripremljena u InGrafu, a rešenje korica uradili su Srba Gajović i Dejan Gadžić, obojica iz InGrafa. Roman je čitalačkoj publici predstavljen početkom decembra u zemunskoj biblioteci „Sveti Sava“.
                                                                                                                                                                           D.J.
____________________

Na lepom plavom Dunavu
HRONIKA društvenog i kulturnog života
ZA ZEMUN
Godina III/broj 44/ 8. decembar 2001.

Članak: Biblioteka „Sveti Sava“

ZEMUNSKA TAJNA 

           Roman Branke Gajović Tvoja tajna predstavljen je 5. decembra u biblioteci „Sveti Sava“. Nikola Krneta, student glume je pred prepunom čitaonicom čitao delove romana, a gosti su imali prilike da čuju mahom pohvale književnika Mome Dimića i urednice knjige Bobe Vukadinović.
_________________

REČ O KNjIZI Tvoja tajna
Srba Ignjatović
Glavni i odgovorni urednik književnog časopisa SAVREMENIK
Beograd, septembar 2001.

           Knjiga Branke Gajović indikativno naslovljena kao Tvoja tajna je svojevrsna „zemunska saga“ i „zemunska hronika“ a, u osnovi, obiman roman što prati taloženje raznorodnih, na prvom mestu životnih iskustava u vremenu, počev od samog detinjstva. U središtu autorkinog radoznalog pogleda je svojevrsni „porodični vidokrug“. Prateći njegovo granjanje, ona u svoje kazivanje faktički uvodi neprestano nove junake, nove likove i njihove životne priče. Na taj način se, proznim sredstvima, vaspostavlja fenomen vraćenog i iznova osvojenog (minulog) vremena. To su, u stvari, retrospektivni zahvati, a spomenuto nizanje priča istovremeno podrazumeva i njihovo ukrštanje i uzajamno prožimanje. U podlozi svekolikog kazivanja je vazda prisutan motiv Zemuna, te je, stoga, ovo kazivanje o nizu živopisnih likova ništa manje kazivanje o gradu koji je njihova žiža, stanište i stecište, neka vrsta sudbinskog imenitelja.

Strana 2 od 2 1 2

© Copyright Branka Gajović.