Zemunske ljubavi (2007)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UVODNA REČ

Natka Ćosić
Profesor, bibliotekar, autor dve zbirke pesama: Ranjena sam ptica i U oluji vetar
Uvodničar na promociji knjige Zemunske ljubavi 
U biblioteci Zemunske gimnazije 
16. oktobar 2007.

          Zemunska gimnazija iznedrila je u svom postojanju 14 560 maturanata, koji su prenosili ljubav prema svojoj školi i slavili je svojim radom, a Škola im se odužuje svojim nezaboravom. Mlade generacije uvek saznaju ko je pre njih pohađao „Staru damu“ – Zemunsku gimnaziju. Mnogi od njih postali su poznati umetnici, glumci, slikari, ili pisci. Jedan od neumornih autora koji nadahnuto pišu o Zemunu i njegovim žiteljima, osoba zaslužna da se o Zemunu i Zemuncima čuju lepe i zanimljive stvari jeste i Branka Gajović.
          Branka Gajović, autor romana Zemunske ljubavi koji ćemo večeras predstaviti, rođena je u srcu Zemuna, podno Milenijumske kule, u gradu na Dunavu, gradu koji je uvek imao svoju dušu... Kada nakon upoznavanja s ovom dragocenom knjigom krenete svojim kućama, osetićete da su Brankine tople, iskrene reči darnule i vašu dušu...

________________

LIČNI ZAPIS o romanu Zemunske ljubavi

Nada Dejanović
Verni čitalac knjiga Branke Gajović
Atina, 27. septembar 2007.

          TECI, TECI, DUNAVE... U meni su odzvanjale reči pesme Garavog sokaka dok sam čitala poslednje stranice romana Zemunske ljubavi. Tako su se glatko ređale tvoje rečenice i radnja, držali me budnom i napetom do samog kraja. Bravo!

__________________

Večernje NOVOSTI KULTURA
KNjIŽEVI IZLOG
15. avgust 2007.

Zemunske ljubavi
Branka Gajović


          U svojoj najnovijoj knjizi Zemunske ljubavi Branka Gajović predstavlja sudbine dve Zemunke, udovice Sofije, učiteljice u penziji, i mlade profesorke Nine, kojima je svojstveno da razrešenje životnih problema i zagonetki pronalaze u meditiranju, i to ne samo o nagonu zaljubljivanja i ljubavi, već i svemu onome što život sobom nosi: starosti, bolesti, smrti, pa čak i o pokajanju. Ove dve hristočežnjive duše takođe ne zaobilazi ono što se zove „diktat strasti“ ili „moral želje“. Roman predano sledi rojenje misli u glavama ovih zemunskih prosvetiteljki u časovima „posle škole“, kada uistinu otpočinje onaj zadati život, kao i u glavama nadobudnih njihovih partnera što sve vreme nastoje da dominiraju, i prema čijoj strasti da vladaju autorka odapinje mnoštvo kritičkih i ironičnih strela.

Strana 2 od 3 1 2 3

© Copyright Branka Gajović.