Zna Zemun (2013)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LIČNI ZAPIS o romanu Zna Zemun

Nada Dejanović
Verni čitalac knjiga Branke Gajović
Beograd, 20. januar 2014.

Da li samo „Zna Zemun“?
Da li to može da bude priča i nekog drugog grada?
U svakom od nas je neki Petar, Kosta, Steva, neka Borka, Mira, Rosa...
Uzbudljiva, rečita, zrela ispovest ljubavi, praštanja i osvrta na prošlost.
Iskreno sam uživala.
Hvala

__________

POLITIKA
Kultura
Utorak, 14. januar 2014. 

Zna Zemun
Branka Gajović

MATERIJALNO I DUHOVNO

          Poetični roman Branke Gajović (1950), s naslovom: „Zna Zemun“, koji je objavila „Čigoja štampa“, govori o životu Zemunaca rođenih sredinom 20. veka. Autorka razbija zabludu o boljem životu „tamo negde u nigdini“, govori da sjaj i materijalna bogatstva nisu važniji od duhovnih vrednosti. Mnogi, nažalost, tu istinu kasno spoznaju.
          Branka Gajović, naglašava Srba Ignjatović, godinama je privržena romanesknoj formi. „Zna Zemun“ je njen četvrti roman, nastao u jednom istrajnom stvaralačkom tempu započetom romanom „Tvoja tajna“ (2001). Usledili su romani „Razgrni uvelo lišće“ (2002) i „Zemunske ljubavi“ (2007).

                                                                                                                                                                                    Z.R.

__________

Večernje NOVOSTI KULTURA
Subota, 11. januar 2014.

Zna Zemun
Branka Gajović

PROHUJALE GODINE

          U književnost je Branka Gajović (1950) ušla u zrelim godinama, kao pesnik a zatim se okrenula prozi. Nedavno je izašao njen četvrti roman Zna Zemun, topla i uzbudljiva priča o jednoj generaciji suočenoj sa preispitivanjima svog života.
          Ugledni i uspešni lekar Petar Bogdanović se iz daleke Kanade vraća u zavičajni Zemun na sahranu svog oca. U susretu sa starim drugarima i gradom koji je toliko voleo on se suočava sa pitanjem u kojoj je meri ostvario svoje životne ciljeve. Ostao je bez najbližih, žena ga je napustila, a nikako ne može da zaboravi ljubav svog života iz mladosti, prelepu Borku. Čitajući zapise svog čestitog oca Koste on se vraća u dane dečaštva i mladosti kada je bio srećan i bezbrižan. Kako ističe recenzent Srba Ignjatović, romanom defiluju likovi iznijansiranih gubitničkih sudbina a ono što je svima njima neophodno je potreba za prosvetljenjem i samosagledavanjem.

_________

REČ O KNjIZI Zna Zemun
Nena Radosavljević
Pisac zbirke priča Travočešljač
Beograd, 10. april 2013.

NIJE ZEMUN OD JUČE

          Moj lični veliki strah je da neću stići da iščitam sve one knjige koje skupljam, kao veverica pred zimu, celoga života. Pasionirani sam čitalac, tačnije: gutač knjiga. Ali, slova je sve više, pomalo gubim trku i brinem kako da pravi izbor napravim, jer ovakva smutna vremena kakva su naša, neminovno izrode hiper hiper hiperprodukciju (nije se čuditi, tema imamo na pretek), a ja – sladokusac, tražim dobru priču, da ima početak i kraj, da ima zanimljivu fabulu, da emocijama bude obojeno... i tražim (zahtevam) da autor bude pismen. Branka Gajović kao da je čula moj vapaj – sela je i napisala novi roman (njen četvrti, a peta je njena objavljena knjiga. Ne računam njene stručne knjige – autorka je profesor engleskog jezika i književnosti).
          Tople, ljudske priče isprepletene još u detinjstvu, „doživljaji od kojih se posle celoga života lečimo“ i zamamna galerija likova koja nam se otkriva i teče kroz sećanje glavnog junaka Petra. Njegova zapitanost „gde su sada moji drugovi?“ jeste omaž ne samo njima, deranima s Gardoša čija životna trajanja pratimo, omaž je to celoj generaciji. I još nešto što je apsolutni lični pečat autorke – nisu ovde junaci samo Petar, Kosta, Borka, Rade, Steva, Mira... Zemun je glavno lice romana Zna Zemun. Kod Branke Gajović uvek. Opet i ponovo i još jednom i u nekom sledećem. Za Branku, Zemun je disanje, scena za sva dešavanja, apsolutni okvir.
          Još je po nečem autorka prepoznatljiva u svim svojim knjigama – vrstan je znalac istorije svog grada, čini se, svake kuće, pa kad se to još oboji bojama ljubavi, eto prilike da uvek još ponešto naučimo od pisca-profesora Branke Gajović.

Strana 3 od 4 1 2 3 4

© Copyright Branka Gajović.